ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ "ΕΝΑΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

enas_ippoths_sto_kastro_twn_grammatwn.png
Πρόσοψη λογισμικού

Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι φτιαγμένο για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και παραχωρεί μαθήματα ελληνικών μέσω του υπολογιστή γι’ αυτούς που βρίσκονται στο αρχάριο και στο μέσο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Ακόμη αποτελεί μια δημιουργία του γνωστού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιου Τριβιζά σε συνεργασία με πολύτιμους συντελεστές.

Ειδικότερα, το ‘’ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ’’ περιλαμβάνει σε σχέση με την εξάσκηση στην ελληνική γλώσσα τα παρακάτω:

• Κείμενα με διαλόγους που συναποτελούν ένα παραμύθι( με εκφωνήσεις)
• Μεταφράσεις των κειμένων στην τούρκικη γλώσσα
• Εικονογραφημένο δίγλωσσο λεξικό με 4.200 λήμματα
• Γραμματική
• Ασκήσεις
• Πλούσιο ηχητικό, μουσικό και εικονογραφικό υλικό
• Κλασικά παραμύθια
• Εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες( Γράμματα )
• Παιχνίδια ( Μήνυμα )

Μαζί με αυτά, στο εκπαιδευτικό λογισμικό συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες που κατευθύνουν τους μαθητές στην πλοήγηση τους, καθώς και το Κάστρο με σκοπό να τους διευκολύνει στην απευθείας μετάβασή τους σε οποιαδήποτε ενότητα τους ενδιαφέρει. Αυτές είναι οι εξής:

• Το δωμάτιο με τους θησαυρούς
• Η αυλή του βασιλιά
• Το μαγαζί του δράκου
• Ο κήπος του κλόουν

Κλείνοντας, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το παρόν λογισμικό αποτελεί ένα διασκεδαστικό και ευχάριστο πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει τη σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με το παιχνίδι και την απόκτηση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων.Υπεύθυνος: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του λόγου
Περιγραφή: Ψαραδέλλη Ευγενία

Υπεύθυνοι
Υπεύθυνοι


Screen-by-Screen περιγραφή λογισμικού:


Περιγραφή του λογισμικού ‘’Το κάστρο των γραμμάτων’’

Η εικόνα που βλέπει καθώς εισέρχεται κανείς στο εκπαιδευτικό αυτό λογισμικό είναι η εξής:

_1.png
Εικόνα 1

Στη συνέχεια ζητούνται ορισμένα στοιχεία όπως όνομα χρήστη


_2.png
Εικόνα 2

Πιο συγκεκριμένα, στην εργαλειοθήκη του προγράμματος εντοπίζουμε τις παρακάτω δυνατότητες:
  1. Γράμματα
  2. Οδηγίες
  3. Μετάφραση
  4. Λεξικό
  5. Γραμματική
  6. Μήνυμα
  7. Ασκήσεις
  8. Επιστροφή
  9. Κάστρο
  10. Έξοδος
Στην πρώτη παρέχεται το αλφάβητο για τους αρχάριους, στη δεύτερη παρέχεται βοήθεια για όσους αντιμετωπίσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα, ενώ στην τρίτη δίνονται οι μεταφράσεις από τα ηχογραφημένα κείμενα του λογισμικού από την ελληνική στην τούρκικη γλώσσα σε συνδυασμό με την εκφώνησή τους για την κατάκτηση της σωστής προφοράς.

_3.png
Εικόνα 3

Στη δυνατότητα, τώρα, του λεξικού ο μαθητής μπορεί να επιλέξει ένα γράμμα του αλφάβητου, να ανακαλύψει λέξεις της καθημερινότητας που ξεκινούν από αυτό, να διαβάσει παραδείγματα με την κάθε λέξη μέσα σε προτάσεις για την καλύτερη κατανόησή τους, να μάθει το μέρος του λόγου και το γένος της κάθε λέξης, να δει τις συλλαβές από τις οποίες αποτελείται η κάθε μία, την κλίση της στη γενική πτώση, αλλά και την μετάφρασή της στην τούρκικη γλώσσα.

_4.png
Εικόνα 4

Συνεχίζοντας στην εφαρμογή της γραμματικής, ο μαθητής έχει την ευκαιρία να μάθει απλούς γραμματικούς κανόνες της ελληνικής όπως τα μέρη του λόγου, οι χρόνοι των ρημάτων, οι συζυγίες, τα δίψηφα σύμφωνα και πολλά άλλα, όπως επίσης και να βρει το γραμματικό φαινόμενο που ψάχνει με το εργαλείο του μικροσκοπίου.

_5.png
Εικόνα 5

_6.png
Εικόνα 6

Ακολούθως, μέσα από την εφαρμογή του κάστρου, ενεργοποιούνται και αυτές του μηνύματος και των ασκήσεων. Το κάστρο, όπως προείπαμε αποτελείται από τέσσερις πόρτες (το δωμάτιο με τους θησαυρούς, η αυλή του βασιλιά, το μαγαζί του δράκου, ο κήπος του κλόουν), κάθε μία από τις οποίες εμπεριέχει μία ιστορία από Το κάστρο των γραμμάτων.

_7.png
Εικόνα 7

Εικόνα 8
Εικόνα 8
Τέλος, όσον αφορά στο μήνυμα, ο μαθητής καλείται να συμπληρώσει τα κενά ορισμένων λέξεων σε προτάσεις, οι οποίες συναποτελούν μία ιστορία, ενώ στις ασκήσεις μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε διάφορες γραμματικές ασκήσεις.

Εικόνα 9
Εικόνα 9

Εικόνα 10
Εικόνα 10

Με το εργαλείο επιστροφή ο χρήστης μπορεί να μεταφερθεί στην αμέσως προηγούμενη σελίδα, ενώ με την έξοδο αποσυνδέεται από το εκπαιδευτικό λογισμικό.Screen-by-Screen περιγραφή: Ψαραδέλλη Ευγενία