ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ "ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 5" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ OΜΟΓΕΝΩΝ


margarita_5.jpg
Πρόσοψη λογισμικού
Αντικείμενο του παρόντος λογισμικού (Μαργαρίτα 5) είναι η διδασκαλία της Γλώσσας σε μαθητές της Ε’ Δημοτικού των Ομογενών. Στοχεύει στην εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας με απλά, κατανοητά βήματα κάνοντάς το με αυτό τον τρόπο προσιτό στα παιδιά και ταυτόχρονα ένα εύχρηστο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Το περιεχόμενό του είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και είναι δομημένο σε εννέα ενότητες:

• Ο καλύτερός μου φίλος
• Τι να φορέσω
• Το σπίτι μου
• Ένας καβγάς
• Σχήματα και πράξεις
• Στο ζωολογικό κήπο
• Γιορτές
• Στην κατασκήνωση
• Και τώρα … επανάληψη


Σε κάθε ενότητα αντιστοιχούν τέσσερις δραστηριότητες:

• Ασκήσεις
• Παιχνίδια
• Δραστηριότητες
• Γράφω

margarita5_deutero.jpg
Περιεχόμενα λογισμικού


Σημαντικό είναι το γεγονός ότι προτρέπει τους μαθητές να κάνουν ασκήσεις και να ασχοληθούν με τα παιχνίδια που προτείνονται, ώστε να μαζέψουν «κουπόνια» (μπόνους) και να καταπιαστούν με τις ποικίλες δραστηριότητες. Επιπροσθέτως βοηθάει στην οργάνωση της σκέψης μέσω των οδηγιών που βρίσκονται τόσο σε ηχογραφημένη όσο και γραπτή μορφή.
Αποτελεί ένα λογισμικό το οποίο «μαγνητίζει» το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς διαθέτει ευχάριστες ασκήσεις που δεν ξεπερνούν το επίπεδο των γνώσεών τους και δε γίνεται φορτικό. Τα χρώματα, τα δημιουργικά παιχνίδια και οι προσαρμοσμένες σε κάθε ενότητα δραστηριότητες συμβάλλουν στην αποφυγή της δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας.

Για να κατεβάσετε το λογισμικό κάντε κλικ εδώ.


Υπεύθυνος:
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, Εργαστήριο Διαπολοτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) - www.uoc.gr/diaspora
  • Επιστημονικός υπεύθυνος: Μιχάλης Δαμανάκης

Περιγραφή: Κόντσα Αλεξάνδρα

Υπεύθυνοι
Υπεύθυνοι
Υπεύθυνοι
Υπεύθυνοι
Υπεύθυνοι
ΥπεύθυνοιScreen-by-Screen περιγραφή λογισμικού "Μαργαρίτα 5":


Στην αρχική σελίδα του λογισμικού υπάρχει μια καρτέλα στην οποία γράφουμε το ονοματεπώνυμό μας. Μ' αυτόν τον τρόπο έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο εν λόγω λογισμικό. Την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε δεν είναι αναγκάιο να ξαναγράψουμε το όνομά μας, καθώς αυτό θα έχει ήδη αποθηκευτεί.

Εικόνα 1
Εικόνα 1


Εφ’όσον γράψαμε το όνομά μας και πατήσαμε τη λέξη «Εντάξει» θα βρεθούμε στη σελίδα με τις δραστηριότητες. Εκεί υπάρχουν εννέα ενότητες, από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε όποια επιθυμούμε, καθώς δεν είναι αλληλένδετες μεταξύ τους.

Εικόνα 2
Εικόνα 2

Αφού επιλέξουμε την ενότητα που μας ενδιαφέρει, έχουμε την δυνατότητα να λύσουμε ασκήσεις ή και ακόμα να παίξουμε διάφορα παιχνίδια. Υπάρχει μια ποικιλία ασκήσεων και παιχνιδιών από προτάσεις με κενά, αντιστοιχίσεις, ταίριασμα εικόνων με λέξεις, ακρόλεξα έως και συνδιασμό λέξεων. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο λογισμικό.Εικόνα 3 - Ασκήσεις
Εικόνα 3 - Ασκήσεις


Εικόνα 4 - Παιχνίδια
Εικόνα 4 - ΠαιχνίδιαΕικόνα 5 - Παιχνίδια
Εικόνα 5 - Παιχνίδια

Στη συνέχεια αφού έχουμε φέρει εις πέρας τις ασκήσεις και τα παιχνίδια μαζεύουμε κάποια "μπόνους", τα λεγόμενα κουπόνια. Με αυτά τα κουπόνια μπορούμε να ασχοληθούμε με τις δραστηριότητες.


Εικόνα 6 - Κουπόνια
Εικόνα 6 - Κουπόνια


Οι δραστηριότητες είναι: Κρεμάλα, μπαλόνια και κρυμμένα μήλα στις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε τα κουπόνια που μαζέψαμε από τις ασκήσεις και τα παιχνίδια. Εάν δεν έχουμε κουπόνια δεν είναι δυνατό να ασχοληθούμε με τις δραστηριότητες και έτσι εμφανίζεται η παραπάνω εικόνα.


Εικόνα 7 - Δραστηριότητες
Εικόνα 7 - Δραστηριότητες

Εικόνα 8 - Κρεμάλα
Εικόνα 8 - Κρεμάλα


Εικόνα 9 - Μπαλόνια
Εικόνα 9 - Μπαλόνια

Εικόνα 10 - Κρυμμένα μήλα
Εικόνα 10 - Κρυμμένα μήλα

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να γράψουν ένα νέο κείμενο.

Εικόνα 11 - Κείμενο
Εικόνα 11 - Κείμενο

Αυτές είναι οι πληροφορίες που δίνονται και οι οποίες λειτουργούν ως εφαλτήριο για να ξεκινήσουν τα παιδιά το γράψιμο.Screen-by-Screen περιγραφή: Κόντσα Αλεξάνδρα
ediammelink.gif