ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΚΑΙ Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
_λογισμικού_γλώσσας_για_α'_&_β'_δημοτικού
Πρόσοψη λογισμικού

Το παρόν λογισμικό αφορά τη διδασκαλία της Γλώσσας, με ένα τρόπο διασκεδαστικό και πλησιέστερο στην παιδική ηλικία και τη διάθεση, σε σχέση με την παραδοσιακή διδασκαλία. Το περιεχόμενο είναι επιστημονικά έγκυρο και συμβαδίζει με το ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ. Η δομή είναι σπονδυλωτή και περνάει από τη μια ενότητα στην άλλη. Αισθητικά, προσεγγίζει ένα μικρό παιδί, καθώς διαθέτει πολλά χρώματα, τα οποία το κάνουν ευχάριστο και ελκυστικό. Το παιδί έχει τον έλεγχο, ενώ παράλληλα οι οδηγίες του λογισμικού είναι σαφείς και προσαρμοσμένες γλωσσικά στην ηλικία του. Είναι εύχρηστο και καθοδηγεί σωστά το παιδί. Επιπλέον, έχει πολλές εικόνες, βίντεο και αφηγήσεις. Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των παιδιών, ακόμα και σε ομάδες. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης στο μαθητή.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Ακόμα μπορείτε να επισκευτείτε το πρόγραμμα online χωρίς να χρειαστεί να το κατεβάσετε, εδώ.Υπεύθυνος: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Περιγραφή: Λέρμα Κατερίνα,Τσιούκας Κωνσταντίνος


Συντελεστές
Συντελεστές


Ομάδα Υποστήριξης
Ομάδα Υποστήριξης


Screen-by-Screen περιγραφή του λογισμικού
Περιεχόμενα του λογισμικού «Γλώσσα Α’ και Β’ Δημοτικού»

Για να μπούμε στο διαδίκτυο, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.
Τέτοια είναι:

 • Internet Explorer (Windows),
 • Firefox (Mozilla),
 • Google Chrome,
 • Opera κ.α.
και βρίσκονται συνήθως στην «επιφάνεια εργασίας» ή στη «γραμμή εργασιών»
(βλ. εικόνα 1).Εικόνα 1
Εικόνα 1


Ανοίγουμε το πρόγραμμα με ένα διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο και βλέπουμε την αρχική σελίδα (που έχουμε επιλέξει).
Γράφουμε στο «πλαίσιο διευθύνσεων» την διεύθυνση της σελίδας που θέλουμε να επισκεφτούμε και πατάμε «Enter» (π.χ. e-glwssa.wikispaces.com) (βλ. εικόνα 2).
Σε αυτήν την σελίδα βρίσκουμε όλα τα λογισμικά, και την περιγραφή τους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Δημοτικό.


Για να δούμε την περιγραφή του λογισμικού π.χ. για την διδασκαλία της Γλώσσας στην Α’ και Β’ Δημοτικού, κάνουμε ένα αριστερό κλικ, εκεί που λέει «Γλώσσα Α’ & Β’ Δημοτικού».
Μπορούμε να κατεβάσουμε το λογισμικό, αλλά και να το τρέξουμε χωρίς να το κατεβάσουμε, πατώντας τα αντίστοιχα «εδώ», που βρίσκονται στην περιγραφή του λογισμικού (βλ. εικόνα 3).
Εικόνα 2
Εικόνα 2


eikona_3-.jpg
Εικόνα 3


Με την έναρξη του λογισμικού, ζητείται από τον μαθητή να συμπληρώσει το όνομά του στο αντίστοιχο πλαίσιο «Γράψε το όνομά σου» (βλ. εικόνα 4).
Συνεχίζεις με ένα αριστερό κλικ δεξιά στο


Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, φτάνουμε στην αρχική σελίδα του λογισμικού.


Εικόνα 4
Εικόνα 4Η αρχική σελίδα του λογισμικού έχει 5 (πέντε) επιλογές (βλ. εικόνα5):
 • Η μαγική γραμμούλα (βλ. εικόνες 6, 7, 8),
 • Ο Φαγαλέξης,
 • Η Κοκκινοσκουφίτσα,
 • Ο Λύκος και οι 4 (τέσσερις) εποχές και
 • Το εργαστήριο του Δασκάλου
Έχουμε επίσης και τις επιλογές (βλ. εικόνα 5):
 • «Συντελεστές», όπου πατώντας στο εικονίδιο κάτω δεξιά με την ένδειξη «i» μπορούμε να δούμε ποιοι έχουν συμβάλει στην δημιουργία του λογισμικού.
 • «Τοποθεσίες στο Διαδίκτυο», η υδρόγειος σφαίρα κάτω στο κέντρο, όπου μπορούμε να βρούμε προτεινόμενες ιστοσελίδες για το μάθημα της Γλώσσας στην Α’ και Β’ Δημοτικού και την επιλογή.
 • «Έξοδος», κάτω αριστερά, επιλέγοντάς την βγαίνουμε από το λογισμικό.

Επιλέγουμε το παράθυρο «Η μαγική γραμμούλα» που θα μας βοηθήσει να μάθουμε τα γράμματα τις αλφαβήτας.

Η μαγική γραμμούλα

Η μαγική γραμμούλα είναι μια γραμμούλα που έχει περισσέψει στα σχέδια ενός αρχιτέκτονα, του κ. Χαρακίδη. Περιπλανιόταν στους δρόμους, όπου βρήκε πολλές γραμμούλες, που όμως καμία δεν έμοιαζε με αυτήν. Όλες οι γραμμούλες είχαν την δουλειά τους! Το βράδυ την λυπήθηκε μια νεράιδα και της έδωσε την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ότι ακουμπάει. Στο σπίτι της κ. Αλφαβήτας μεταμορφώνεται σε όποιο γράμμα επιλέγουμε (βλ. εικόνες 6, 7, 8).
Για βοήθεια κάνουμε ένα αριστερό κλικ πάνω στην νεράιδα που βρίσκεται κάτω στο κέντρο (βλ. εικόνα 8).


Εικόνα 5
Εικόνα 5


Εικόνα 6
Εικόνα 6Για κάθε γράμμα που θα επιλέξουμε μας δίνεται η δυνατότητα επέκτασης με ακόμα δύο παιχνίδια, ώστε να εμπεδώσουμε καλύτερα αυτά που μάθαμε (βλ. εικόνα 8).
 1. 1. Επιλέγοντας το παιχνίδι «Χρωματίζω», έχουμε στην διάθεσή μας μπογιές και ζωγραφίζουμε πράγματα, ζώα και φυτά, που περιέχουν το γράμμα που επιλέξαμε.
 2. 2. Επιλέγοντας το «Ελάτε να ταξιδέψουμε», ακούμε ένα ωραίο τραγούδι.

Το δεύτερο παιχνίδι, διαφέρει από γράμμα σε γράμμα.Εικόνα 7
Εικόνα 7Εικόνα 8
Εικόνα 8
Από την αρχική σελίδα (βλ. εικόνα 5) επιλέγουμε το παράθυρο «Ο Φαγαλέξης».Ο Φαγαλέξης


Στην παραμυθοχώρα ζούσε ένας μάγος που δεν είχε όνομα, γι’ αυτό ζήλευε και όλους αυτούς που είχαν. Μετά από πολύ σκέψη, έστειλε τον υιό του, τον Φαγαλέξη, που όταν πεινούσε έτρωγε τα γράμματα των λέξεων, να φάει τα γράμματα από τα ονόματα τον κατοίκων της παραμυθοχώρας. Η νεράιδα έδωσε σε 6 (έξι) παιδιά, την Ουρανία που πλέον ήτανε ρανία, τον Αιμίλιο που πλέον ήταν "μίλιος", την Ειρήνη που πλέων ήταν "ρήνη", τον Φοίβο που πλέων ήταν "Φβος" και τις αδερφές Ευτυχία και Αυγή που πλέων ήταν "τυχία" και "γη", έξι (6) μαγικά κουτιά για να σώσουν την παραμυθοχώρα.
Επέλεξε τα κουτιά των παιδιών για να μάθεις το ου, αι, ει, οι, ευ, αυ αντίστοιχα (βλ. εικόνα 9)

Από την αρχική σελίδα (βλ. εικόνα 5) επιλέγουμε το παράθυρο «Η Κοκκινοσκουφίτσα».


Η Κοκκινοσκουφίτσα


Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με στοιχεία από άλλα παραμύθια.
Στην Κοκκινοσκουφίτσα έχεις 3 (τρεις) κεντρικές επιλογές (βλ. εικόνα 10):
 • Αν πας με το ποντίκι σου πάνω στην κοκκινοσκουφίτσα, σου εμφανίζεται η επιλογή «Η Κοκκινοσκουφίτσα διαβάζει». Βοήθησε την Κοκκινοσκουφίτσα στο διάβασμά της και μάθε το γγ, γκ, μπ, τσ, τζ.
 • Αν πας πάνω στον λύκο, πρέπει να θυμηθείς την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας.
 • Αν επιλέξεις το σκιουράκι, πρέπει να υποθέσεις ότι είναι χειμώνας και να ντύσεις την Κοκκινοσκουφίτσα κατάλληλα, για να πάει στην γιαγιά της.

Εικόνα 9
Εικόνα 9

eikona_10.png
Εικόνα 10


Από την αρχική σελίδα (βλ. εικόνα 5) επιλέγουμε το παράθυρο «Ο Λύκος και οι τέσσερις (4) εποχές».Ο Λύκος και οι (4) τέσσερις εποχές
Ο Λύκος και οι τέσσερις (4) εποχές είναι μια ιστορία όπου ένας λύκος μαθαίνει να αγαπάει τα γράμματα.
Επέλεξε αυτό το παράθυρο αν θέλεις να ακούσεις μια ωραία ιστορία για έναν λύκο και να μάθεις για τις τέσσερις (4) εποχές.Το εργαστήριο του Δασκάλου


«Το εργαστήριο του Δασκάλου» δίνει την δυνατότητα στον δάσκαλο να εισάγει ο ίδιος το πρωτογενές υλικό, μέσα στις εννιά (9) ανοικτές δραστηριότητες.
Πρέπει να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο


Screen-by-Screen περιγραφή: Τσιούκας Κωνσταντίνος